DCM TULOKSIA

SYDÄNTUTKIMUS KOKONAISUUUDESSAAN

Dobermannien kansainvälisesti hyväksytty sydäntutkimus (Golden standard) sisältää seuraavat tutkimukset; Auskultaatiotutkimus + ultraäänitutkimus + 24h Holter.

Tutkimuksessa koiralle suoritetaan stetoskoopilla tehtävä ns. auskultaatiotutkimus ja tutkimuspöydällä vasemmalla ja oikealla kyljeltä sydämen ultraäänitutkimus, jonka aikana koira on EKG-seurannassa.

Jos 5 min leposydänfilmissä tai ultraäänen aikaisessa sydänfilmissä todetaan yksikin kammiolisälyönti, tulos on rajatapaus, kunnes Holter-tutkimus antaa lopullisen vastauksen. 5 minuutin leposydänfilmi tallennetaan ja se tehdään omana tutkimuksenaan. Ultraäänitutkimuksen tehnyt kardiologieläinlääkäri voi antaa heti lausunnon suoritetusta auskultaatiosta ja ultraäänitutkimuksesta sekä lyhytaikaisesta EKG-seurannasta.

Holterlaita kiinnitetään koiraan ultran ja lyhytakaisen EKG:n jälkeen ja laite nauhoittaa koiran sydämen lyöntitiheyttä vuorokauden (24h) ajan. Raja-arvot holter tutkimuksessa on yksittäisten lisälyöntien osalta (single) 0-50=ei osoita merkkejä rytmihäiriöstä, 50-300=rajatapaus (seuranta ja lisätutkiminen tarpeen, kohonnut riski sairastua DCM:n) ja yli 300 lisälyöntiä tulkitaan sairaaksi. Kaksois – ja tai kolmoislisälyöntejä ei terveeksi lausutulla koiralla ilmene lainkaan.

SDY toivoo, että kaikki dobermannin omistajat, joiden koiralla on todettu DCM muutoin kuin virallisessa sydäntutkimuksessa, toimittaisivat tiedon koiransa diagnoosista myös yhdistykselle osoitteella jalostus@sdy.fi.

 

Tuloksen tulkinta
A = ei DCM viittaavia löydöksiä, B = DCM rajatapaus, C = DCM muutokset, oireeton
UROS/NARTTU NIMIDCM DNA TUTKITTUULTRALEPO-EKG
5 min
HOLTER 24h TUTKIMUSTULOSLISÄTIETOJA