Holterlaitteen vuokraus

16.1.2022 päivitetyt Holter- laitteen vuokrausohjeet

Ennen holter-laitteen vuokrausta vuokraajan täytyy hyväksyä sähköpostitse yhdistyksen laitteen vuokraussäännöt.

Holterin vuokra 35€ maksetaan etukäteen yhdistyksen tilille (sisältäen postikulut yhteen suuntaan). Vuokra-aika postitettuna 7vrk (arkipäivää) ja itse noudettuna 3vrk (arkipäiviä). Saman omistajan seuraavien koirien hinta 15€/ vrk. Paketin palautusmaksun lähettäjälle maksaa laitteen vuokraaja.

Paketti sisältää holter-laitteen, holter-liivin, anturipaketin ja AAA-pariston, muistikortin ja kiinnitys- sekä käyttöohjeet.

Vuokraaja lähettää muistikortilla olevan tiedoston Alba Medicalille ennen laitteen palautusta. Lähettäjä maksaa  lausuntomaksun 40$ (15.5.2020 – hinta saattaa muuttua).

Mikäli laitetta ei palauteta sovitun vuokra-ajan loputtua, tulee vuokraajalle maksettavaksi sakkoa 90€/ vrk.

Suomen Dobermannyhdistys on vakuuttanut ko. laitteen mutta vuokraajan on huomioitava, että tahallisuudella tai tuottamuksella aiheutettu vahinko tulee vuokraajan korvattavaksi vakuutuksen omavastuun täyteen määrän (500 euroa).

Huom! Laitteen vuokraaja on velvoitettu noudattamaan annettuja ohjeita sekä toimittamaan koiransa tuloksen Suomen Dobermannyhdistys ry:n jalostustoimikunnalle viiveettä sen saatuaan.

Koiran, jonka tulosta ei ole toimitettu yhdistykselle, tunnistetiedot tullaan julkaisemaan yhdistyksen kotisivuilla.

Alban pdf raportti toimitetaan jalostustoimikunnalle osoitteeseen jalostus@sdy.fi. Jalostustoimikunta julkaisee tulokset SDY:n nettisivuilla. Kaikki vuokraajat sitoutuvat lähettämään lausunnon ja sallivat tuloksen julkaisemisen jalostustoimikunnan sivuilla. Epäselvien/ tulkinnanvaraisten tulosten osalta pyydetään lausunto (koiran omistaja kustannuksella) SDY ry jalostustoimikunnan yhteistyöeläinlääkäriltä (Lennart Nilsfors) hinta 50€ (31.8.2020 – hinta saattaa muuttua). Koiran omistaja sallii myös täsmentävän lausunnon julkaisemisen yhdistyksen sivulla.

SDY ry pyrkii saamaan suomalaisen yhteistyökardiologin tämän tyyppistä lausuntoa varten ja neuvottelee Suomen kennelliiton kanssa ALBA Medicalin Holter- tulosten saamiseksi virallisiksi, mutta on huomioitava, että toistaiseksi niitä ei hyväksytä koiran jalostuskäyttöön oikeuttaviksi eikä kirjata SKL:n jalostustietokantaan.

Laitteen varaukset jalostus@sdy.fi  Vapaita aikoja voi tarkastella  laitteen vuokrauskalenterista.

Varausta tehdessä muista laittaa viestiin toivottu vuokra-aika, koiran virallinen nimi ja rekisteritunnus sekä omistajan tiedot osoitteen ja puhelinnumeron kanssa.

Holterlaitteen käynnistys tapahtuu eläinlääkäriasemalla (esim. eläintenhoitaja) tai paikassa jossa pystytään lukemaan ja todentamaan  koiran tunnistusmerkintä laitteen käynnistyksen yhteydessä SDY:n hyväksymien henkilöiden (eläinlääkäri, eläintenhoitaja, Suomen Kennelliiton hyväksymä tunnistusmerkitsijä, yhdistyksen toimihenkilö tai muu jalostustoimikunnan etukäteen hyväksymä henkilö) toimesta, jossa yhteydessä koiran mikrosirumerkintä tarkistetaan ja tarkistuksesta allekirjoitetaan todistus (SDY:n kaavake). Jalostustoimikunta suosittelee kardiologin suorittamaa sydämen ultraäänitutkimusta koiran holter- tutkimuksen yhteydessä.

Seuraavat tahot ovat lupautuneet yhteistyöhön sirujen tarkastuksen kanssa. Päivitämme listaa sitä mukaa kun saamme yhteistyökumppaneita lisää.

Hämeenlinna, Vethaus.Varaa aika etukäteen https://evidensia.fi/elainlaakariasema/elainsairaala-vethaus/

Joensuun Eläinklinikka kaupungin eläinlääkäri Jari Aho puh. 0133 301900 myös apua kiinnitykseen.

Jyväskylä, AlmaVet, Saija Tuomainen myös apua kiinnitykseen. Varaa aika etukäteen https://almavet.fi/

Tornio; tunnistusmerkitsijä Tarja Rousu, sirunluku puh; 045 122 1671 tai tarja.rousu@gmail.com

Turku, Vettori (myös apua kiinnitykseen).
Varaa aika etukäteen. https://evidensia.fi/elainlaakariasema/elainsairaala-vettori/ 

   

MIKÄ ON HOLTER JA MIKSI

Dobermannin kardiomyopatia on sydänlihassairaus, joka johtaa kliinisten oireiden ilmaantumisen jälkeen aina nopeaan (elinaika viikko -vuosi) kuolemaan. Okkultisti sairas koira vaikuttaa täysin terveeltä ja toimii normaalisti, kunnes menehtyy äkillisesti tai sairastuu sydämen vajaatoiminnan oirein.

Dilatoivan kardiomyopatialla on kahdenlaisia oireita. Osalla koirista nähdään rytmihäiriöistä johtuvat äkilliset pyörtymis- ja heikkouskohtaukset tai äkillinen kuolema. Sydämen vajaatoimintamuoto aiheuttaa yhtäkkistä yskää, väsymystä, laihtumista sekä yleistä haluttomuutta. Sairastunut koira voi olla iältään 2-10v., tyypillisesti kuitenkin n. 5-7 v. Lääkityksen on todettu parantavan koiran elämänlaatua ja pidentävän eliniän odotetta, mikäli sairaus pystytään diagnosoimaan sen okkultissa vaiheessa. Tästä syystä sairauden aikainen diagnosointi on ensiarvoisen tärkeää.

Noin vuosi tai kaksi ennen kuin kliiniset oireet näkyvät, saatetaan 24h EKG:ssa (Holter), sydämen ultraäänitutkimuksessa sekä lyhytaikaisessa EKG-tutkimuksessa havaita tyypillisiä muutoksia (Domanjko Petric A. 2008, Oyama M 2007, Wess 2010, Wess 2011, Wess 2010a).

Lisää tietoa löydät http://www.sdy.fi/jalostus/terveys/dilatoiva-kardiomyopatia/

tai Jalostuksen tavoiteohjelmasta http://www.sdy.fi/jalostus/terveys/pevisa/