JTO ja PEVISA 2020-2024

SKL:n Jalostustieteellinen Toimikunta on hyväksynyt kokouksessa 10.9.2019 Dobermannien JTO:n ja PEVISA:n kaudelle 2020-2024. JTO on luettavissa täällä http://www.sdy.fi/jalostus/terveys/pevisa/

DOBERMANNIN PEVISA-MÄÄRÄYKSET 2020-2024

JTO sisältää dobermannin PEVISA-määräykset (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), jotka tulevat voimaan 1.1.2020. Pentujen rekisteröinti edellyttää kaikkien PEVISA-ehtojen täyttymistä.

Tutkimusten on oltava tehtynä ennen astutusta.

DILATOIVA KARDIOMYOPATIA (DCM)
Sydäntutkimuslausunto DCM:n varalta (ultraäänitutkimus ja EKG), ja koiran pitää olla sairauden osalta terve (A) (lausunto voimassa 12 kk). *

LONKKANIVELEN KASVUHÄIRIÖ (HD)
Lonkkien raja‐arvo on C

SILMÄSAIRAUS PHTVL/PHPV
PHTVL/PHPV raja‐arvo 1.

MAKSASAIRAUS CAH
Pentujen vanhemmilla tulee ennen astutusta olla voimassa oleva seeruminäytteen ALAT-arvo. Lausunto ALAT-arvosta ei saa astutushetkellä olla 24 kk vanhempi. Seeruminäytteet tutkitaan Kennelliiton nimeämissä laboratoriossa, joita ovat tällä hetkellä Movet ja IDEXX. ALAT = maksan toimintaentsyymi.Ulkomaalaisia uroksia koskee poikkeuslupa. Jalostukseen vaaditaan (max. 2 pentuetta Suomessa) lonkkalausuntotulos yllä mainitulla raja-arvolla.

*Jos 5 min leposydänfilmissä tai ultraäänen aikaisessa sydänfilmissä todetaan yksikin kammiolisälyönti, tulos on rajatapaus, kunnes Holter-tutkimus antaa lopullisen vastauksen.

 

Yhteistyö terveisin
SDY:n Jalostustoimikunta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.