PENTUVÄLITYS

Dobermann pennun hankinta

Suomen Dobermannyhdistys ry:n jalostustoimikunta on koonnut alla oleva asiat jokaisen pennusta haaveilevan ja pentuetta suunnittelevan mietittäväksi.
 
1. Koiranpentua ei koskaan pidä ottaa hetken mielijohteesta sen hetkisten olosuhteiden niin salliessa. Koira saattaa elää yli 10 vuotta vaikka koira on sopeutuva eläin, jokainen muutos on stressitekijä.
 
2. Dobermann on aktiivinen palveluskoiratotu joka jo suuren kokonsa vuoksi tarvitsee aina ainakin peruskoulutuksen. Täysin kouluttamattoman koiran pito saattaa muuttua hyvin hankalaksi niin omistajaperheelle kuin yhteiskunnalle. Rotuyhdistys tarjoaa koulutuksia sekä paikallisten palveluskoirakerhojen kautta pääsee hyvin mukaan toimintaan.
 
3. Tutustu rotujärjestön kotisivuihin. Sivuilla on kattavasti kerrottu rotumääritelmästä sekä rodun terveystilanteesta. Dobermannit on mukana Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmassa (PEVISA). Tutustu rodun terveystutkimusten vähimmäisvaatimuksiin.
 
4. Rotua valittaessa on hyvä tutustua tarkoin rodun alkuperäiseen tarkoitukseen. Vaikka moni rotu on kulkenut kauas alkuperästään, sen perimä on kuitenkin joissain yksilöissä vahvempana, joissain heikompana.
 
5. Rotujärjestön kotisivuilta löydät kasvattaja- ja pentulistat.
 
6. Kun olet tehnyt rotupäätöksen ja löytänyt sopivan kasvattajan, voit ja sinun kuuluukin vaatia saada tavata pennut ja niiden emä ja tutustua niiden alkuviikkojen olosuhteisiin. Älä osta pentua jos pennun kasvuympäristö ei ole oikeanlainen.
 
7. Kauppasopimus tulee laatia Suomen Kennelliiton sopimuslomakkeelle. Jos siihen lisätään lisäehtoja, mieti tarkkaan oletko valmis sitoutumaan niihin.
 
8. Jos päädyt sijoituskoiraan, muista, että koira on luovuttajan omaisuutta sopimuksen päättymiseen saakka. Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut kasvattaja käyttää em. sopimuslomakkeita, joissa sijoitusaika päättyy nartun täyttäessä 4 vuotta ja uroksen 5 vuotta, oli sillä teetetty sopimukseen kuuluneet pentue/pentueet tai ei. Jos sopimusta halutaan jatkaa, on siitä tehtävä uusi sopimus eli sopimus nartun/uroksen jalostuskäytöstä.
 
9. Jos sinulla on narttukoira ja harkitset sen astuttamista, tutustu rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan, PEVISA-sääntöihin ja rotujärjestön pentulistan vaatimuksiin. Jalostuksen tavoitteena tulee olla parempi tulos kuin edellinen sukupolvi. Mieti siis, mitä tarjottavaa nartullasi/uroksellasi tai tällä yhdistelmällä on rodulle?
 
10. Suomen Dobermannyhdistys ei anna pennuille suositushintaa. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. pentueen vanhemmille teetetyt terveystarkastukset, mahdollinen ulkomaisen uroksen käyttö ym. tällä hetkellä hintahaitari on ollut noin 1300-1700€. Muista, että koiran ylläpito ei ole ilmaista.

Tutustu alla oleviin linkkeihin ennen pennun hankintaa:

- Jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) ja PEVISA

- Dobermannin rotumääritelmä

- Dobermannien terveys

- Dobermann kasvattajia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Jalostussuositukset

Jalostussuosituksilla SDY:n Jalostustoimikunta määrittelee tavoiteltavat kriteerit jalostukseen käytettäville koirille.

Kohdat mitkä eivät täytä SDY:n kriteereitä merkitään lisätietoja kohtaan. Ulkomaalaisilla uroksilla tiedot saattavat olla puutteellisia johtuen maiden eri jalostussuosituksista. Lisätietoja kohdassa tällöin lukee ulkomaalainen uros.

Jalostussuositukset 1.1.2020 alkaen:

Terveys

  • HD A tai B
  • ED 0/0
  • PHTVL 0 / avoin
  • CAH M0
  • DCM ultra + 24h Holter A  – tulos alle 12 kk vanha.
  • SP, VA ja LTV lausunto (SKL) yli 24 kk vanhalta koiralta
  • vWD toinen vanhemmista tutkittu terve

Luonne

LT väh. +75p
Lisäksi toimintakyky, terävyys, taisteluhalu, hermorakenne, luoksepäästävyys sekä laukauspelottomuus tulee olla plussalla
TAI

MH 
hyväksytty
Lisäksi 1a, 1b, 1c ja 8e vähintään 3 sekä ampuminen tulee olla 1-2
TAI

ZTP 
hyväksytty

Lisäksi:

Pentueen sukusiitos prosentti (COI) on alle 10 8:lla sukupolvella laskettuna. SDY ry:n jalostustoimikunta laskee sukusiitoskertoimen (esim. SKL:n jalostustietojärjestelmän on tiedoiltaan puutteellinen ja antaa virheellisen tuloksen).

Uroksen jälkeläismäärä ei saa ylittää 60 pentua.

Jalostuskoirilla tulee olla täysi hampaisto ja uroksilla lisäksi oikein laskeutuneet kivekset.

Klikkaamalla kuvaa näet yhdistyksen sivuille ilmoitetut pentueet.