1. Koiranpentua ei koskaan pidä ottaa hetken mielijohteesta sen hetkisten olosuhteiden niin salliessa. Koira saattaa elää yli 10 vuotta vaikka koira on sopeutuva eläin, jokainen muutos on stressitekijä.
2. Dobermann on aktiivinen palveluskoiratotu joka jo suuren kokonsa vuoksi tarvitsee aina ainakin peruskoulutuksen. Täysin kouluttamattoman koiran pito saattaa muuttua hyvin hankalaksi niin omistajaperheelle kuin yhteiskunnalle. Rotuyhdistys tarjoaa koulutuksia sekä paikallisten palveluskoirakerhojen kautta pääsee hyvin mukaan toimintaan.
3. Tutustu rotujärjestön kotisivuihin. Sivuilla on kattavasti kerrottu rotumääritelmästä sekä rodun terveystilanteesta. Dobermannit on mukana Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen vastustamisohjelmassa (PEVISA). Tutustu rodun terveystutkimusten vähimmäisvaatimuksiin.
4. Rotua valittaessa on hyvä tutustua tarkoin rodun alkuperäiseen tarkoitukseen. Vaikka moni rotu on kulkenut kauas alkuperästään, se perimä kuitenkin on joissain yksilöissä vahvempana, joissain heikompana.
5. Rotujärjestön kotisivuilta löydät kasvattaja- ja pentulistat.
6. Kun olet rotupäätöksen tehnyt ja sopivan kasvattajan löytänyt, voit ja sinun kuuluukin vaatia saada tavata pennut ja niiden emä ja tutustua niiden alkuviikkojen olosuhteisiin. Älä osta pentua jos pennun kasvuympäristö ei ole oikeanlainen.
7. Kauppasopimus tulisi aina laatia Suomen Kennelliiton sopimuslomakkeelle. Jos siihen lisätään lisäehtoja, mieti tarkkaan, oletko valmis sitoutumaan niihin.
8. Jos päädyt sijoituskoiraan, muista, että koira on luovuttajan omaisuutta sopimuksen päättymiseen saakka. Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksen allekirjoittanut kasvattaja käyttää em. sopimuslomakkeita, joissa sijoitusaika päättyy nartun täyttäessä 4 vuotta ja uroksen 5 vuotta, oli sillä teetetty sopimukseen kuuluneet pentue/pentueet tai ei. Jos sopimusta halutaan jatkaa, on siitä tehtävä uusi, erilainen sopimus eli sopimus nartun/uroksen jalostuskäytöstä.
9. Jos sinulla on narttukoira ja harkitset sen astuttamista, niin tutustu rodun jalostuksen tavoiteohjelmaan, PEVISA-sääntöihin ja rotujärjestön pentulistan vaatimuksiin. Jalostuksen tavoitteena tulee olla parempi tulos kuin edellinen sukupolvi. Mieti siis, mitä tarjottavaa nartullasi/uroksellasi tai tällä yhdistelmällä on rodulle?
10. Suomen Dobermannyhdistys ei anna pennuille suositushintaa. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. pentueen vanhemmille teetetyt terveystarkastukset, mahdollinen ulkomaisen uroksen käyttö ym. tällä hetkellä hintahaitari on ollut noin 1300-1700€. Muista, että koiran ylläpito ei ole ilmaista.