skip to Main Content

Suomen Dobermannyhdistys on vuonna 1950 perustettu valtakunnallinen rotujärjestö. Sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on herättää harrastusta kenneltyöhön ja varsinkin dobermannrotuun, sekä edistää rodun jalostusta ja ohjata jäseniään oikein hoitamaan, kasvattamaan ja kouluttamaan koiriaan.

Oulunkylän maja - ja kenttä

Katuosoite: Jokiniementie 1, Helsinki
testilogo_volx

Suomen Dobermannyhdistys ry - vuodesta 1950

© Susanna Eksymä
Suomen Dobermannyhdistys ry | Finlands Dobermannförening rf

Rodun pariin uutena harrastajana tulevalla ihmisellä saattaa herätä kysymyksiä, joita koitamme kerätä ja joihin yritämme vastata tällä sivulla. Mikäli sinulla on joku tälle sivulle hyvin sopiva yleinen kysymys, laita viestiä yhdistyksen yhteyshenkilöille: Yhteystiedot

© T.Eksymä

Millainen koira on dobermann?

Dobermann on aktiivinen ja toimelias rotu. Urosten säkäkorkeus on 68-72 cm ja paino noin 40-45 kg. Narttujen säkäkorkeus on 63-68 cm ja paino noin 32-35 kg.

Dobermann tarvitsee peruskoulutuksen ja monipuolista liikuntaa. Suuri koira kouluttamattomana on hankala hallita. Dobermann tarvitsee monipuolisen liikunnan vastapainoksi aivoja rasittavaa toimintaa, koulutusta.

Millaiselle ihmiselle dobermann sopii?

Dobermann sopii liikunnalliselle ihmiselle, jolla on myös halua kouluttaa koiraa ja touhuta sen kanssa. Kodin koristeeksi rotu ei sovellu. Dobermannin kanssa voi tulla haasteita vastaan, ja sen kouluttaminen vaatii määrätietoisuutta ja jämäkkyyttä. Ihan jokaiselle rotu ei sovellu. Dobermannia on koulutettava, ja se täytyy muistaa rotua valitessa.

Mitä kaikkea sen kanssa voi tehdä?

Dobermann on erittäin monipuolinen harrastuskoira. Se soveltuu kaikkiin palveluskoiralajeihin, lisäksi sen kanssa voi lähteä vaikka juoksemaan, hiihtämään tai pyöräilemään. Palveluskoiralajien lisäksi dobermanneja löytyy myös tokokentiltä, agilitystä ja koiratanssistakin. Dobermannit soveltuvat myös pelastuskoiriksi, ja yhtä lailla vanhustenhuoltoon Kaverikoiriksi. Ja onpa rotu saanut menestystä myös vetokilpailuissa. Dobermannista on siis moneen menoon!

Mistä löytyy sopiva pentu?

Suomen Dobermannyhdistys ry:n (SDY) kotisivuilta löytyy pentuvälitys. Pentua valitessa keskustele kasvattajan kanssa ja luota heidän kokemukseensa. Mieti mihin tarkoitukseen koiran haluat ja kerro se kasvattajalle, jotta hän osaa auttaa löytämään juuri sinulle sopivan pennun.

Mitä ostajan tulisi huomioida pentua hankkiessa?

Pentua valitessa kiinnitä huomioon pentueen vanhempiin. Dobermann kuuluu PEVISA-rotuihin (PErinnöllisten VIkojen ja SAirauksien vastustamisohjelma). Ohjelmaan liittyy pakollisia terveystutkimuksia, joihin kannattaa tutustua huolella. Hankittavan pennun tulee myös ehdottomasti olla rekisteröity. Rekisteröimättömyys saattaa kieliä puutteellisista terveystutkimuksista tai muista ongelmista. Vastuullinen kasvattaja rekisteröi aina pennut.

Pennun tai yhdistelmän valitseminen ei saa olla hetkellinen päätös, sillä olethan valitsemassa itsellesi elinkumppania seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Typistäminen?

Toisinaan törmätää tilanteeseen, jossa haetaan typistettyä pentua. Keltaisen pörssin ilmoituksissa myytävät typistetyt pennut ovat yleensä trokareiden maahantuomia pentuja, joiden vanhemmista, papereista tai edes asianmukaisesta hoidosta ei kukaan voi mennä vastuuseen.

Suomessa koiran korvien ja hännän typistäminen on kielletty eivätkä typistettykorvaiset tai -häntäiset koirat saa osallistua kilpailuihin, kokeisiin, testeihin tai näyttelyihin. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan typistettyhäntäiset ja -korvaiset koirat voivat kuitenkin osallistua maailmanmestaruus- ja euroopanmestaruuskilpailuihin sekä Maailman Voittaja- ja Euroopan Voittaja -näyttelyihin.

Suomen eläinsuojelulaki kieltää typistettyjen koirien osallistumisen myös epävirallisissa tapahtumissa (kuten Match Show).

Back To Top
Search