Dobermann

Dobermann on aktiivinen ja toimelias rotu. Urosten säkäkorkeus on 68-72 cm ja paino 40-45 kg. Narttujen säkäkorkeus on 63-68 cm ja paino 32-35 kg.

Dobermann tarvitsee peruskoulutuksen ja monipuolista liikuntaa. Suuri koira kouluttamattomana on hankala hallita. Dobermann tarvitsee liikunnan vastapainoksi myös aivoja rasittavaa toimintaa, koulutusta.

Dobermann on erittäin monipuolinen harrastuskoira. Se soveltuu kaikkiin palveluskoiralajeihin, lisäksi sen kanssa voi lähteä vaikka juoksemaan, hiihtämään tai pyöräilemään. Palveluskoira- ja vetolajien lisäksi dobermanneja löytyy myös tokokentiltä, agilitystä, rally-tokosta ja koiratanssistakin. 

Dobermannit soveltuvat myös pelastuskoiriksi ja yhtä lailla vanhustenhuoltoon Kaverikoiriksi. Dobermannista on siis moneen menoon!

Dobermann sopii liikunnalliselle ihmiselle, jolla on myös halua kouluttaa koiraa ja touhuta sen kanssa. Kodin koristeeksi rotu ei sovellu. Dobermannin kanssa voi tulla haasteita vastaan ja sen kouluttaminen vaatii määrätietoisuutta ja jämäkkyyttä. Ihan jokaiselle rotu ei sovellu.


Mistä löytyy sopiva pentu?

Rotuyhdistys ylläpitää pentuvälitystä, jonne kasvattajat voivat ilmoittaa pentueitaan. Pentua valitessa keskustele kasvattajan kanssa ja luota heidän kokemukseensa. Mieti mihin tarkoitukseen koiran haluat ja kerro se kasvattajalle, jotta hän osaa auttaa löytämään sopivan pennun.


Mitä ostajan tulisi huomioida pentua hankkiessa?

Pentua valitessa kiinnitä huomioon pentueen vanhempiin. Dobermann kuuluu PEVISA-rotuihin (PErinnöllisten VIkojen ja SAirauksien vastustamisohjelma). Ohjelmaan liittyy pakollisia terveystutkimuksia, joihin kannattaa tutustua huolella. 

Hankittavan pennun tulee myös ehdottomasti olla rekisteröity. Rekisteröimättömyys saattaa kieliä puutteellisista terveystutkimuksista tai muista ongelmista. Vastuullinen kasvattaja rekisteröi aina pennut.

Pennun tai yhdistelmän valitseminen ei saa olla hetkellinen päätös, sillä olethan valitsemassa itsellesi elinkumppania seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi.

Käy tutustumassa dobermannien tuloksiin Suomen Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä.


Terveys

Dobermannikaan ei ole välttynyt rodulle tyypillisiltä sairauksilta. Terveys-sivulta löydät tarkempia tietoja yleisimmistä sairauksista, joita rodulla ilmenee.