Kotimaiset tutkijat pyytävät dobermanneja mukaan syöpätestin kehittämiseen

17.1.2023

DeepScan Diagnostics Oy on kesällä 2022 perustettu kotimainen yritys, joka aikoo mullistaa koirien syöpädiagnostiikan. Yrityksen tavoitteena on kehittää laboratoriotesti, joka tunnistaa koirien yleisimmät syövät verinäytteestä niin varhaisessa vaiheessa, että syövän hoito on mahdollista. Testi perustuu soluvapaan DNA:n (cfDNA) havaitsemiseen verinäytteestä ja sen määrittämiseen, mistä kudoksesta cfDNA on vapautunut.

Suomen Dobermannyhdistys ja DeepScan ovat sopineet alustavasti yhteistyöstä näytteiden keräämisessä. Osana yhteistyötä DeepScan järjestää pääkaupunkiseudulla 28.1. ja 8.2. ilmaiset näytteenkeruupäivät, joissa kerätään 5 ml verinäyte mahdollisimman monesta koirasta.

Tärkeä osa testin kehitysvaihetta on selvittää, mitkä syövät testi havaitsee koiralla varhain ja mitkä myöhään. Koska koirarotujen välillä on eroja siinä, kuinka nuorina koirat sairastuvat syöpään sekä siinä, mille syöville koirat ovat erityisen alttiita, tarvitsemme testin toimivuuden varmistamiseen tarpeeksi verinäytteitä eri roduista.

Tarvitsemme verinäytteitä sekä terveistä että syöpädiagnoosin saaneista koirista. Testimme havaitsee syöpätautien lisäksi erilaisia tulehdustiloja, joten tarvitsemme myös näytteitä koirilta, joilla on ennestään erilaisia sairauksia tai jotka ovat äskettäin olleet leikkauksessa, jotta pystymme erottamaan nämä syövistä. Toivomme näytteenluovuttajien joukosta löytyvän myös veteraani-ikäisiä koiria, mutta kaikki aikuiset koirat (vähintään 2-vuotiaat) ovat tervetulleita mukaan. Koirat saavat syödä ja juoda normaalisti ennen verinäytteen ottoa. Palautamme testitulokset sekä koiran omistajalle että rotuyhdistykselle.

Toivottavasti saamme mahdollisimman monet mukaan edistämään tärkeää asiaa! 

Ilmoittauduthan sopivaan näytekeruutilaisuuteen käyttämällä tätä linkkiä.